torsdag 6. oktober 2011

Endelig blogg

Etter 8 uker i Thailand kan vi ikke lenger kalle oss turister! Vi bor faktisk her.... Det er på tide med en liten blogg der familie og venner kan få en oppdatering på hvordan store og små har det. Vi har blitt godt tatt imot av de norske misjonærene som bor her. Foruten å bli kjent som familier og venner har de måtte påta seg en del "støttetjenester". Alt fra bestilling av tlfabbonnement, internet, parabol, visum, dunker med drikkevann osv. foregår på thai. Tusen takk for god hjelp!
Solveig er ferdig med modul 1 i thai, ca 20 dager, men langt fra utlært. Hun får undervisning hjemme hver dag av en koselig språklærer som heter Moonooy. Ingeborg stortrives i den norske barnehagen i Mukdahan, sammen med tre andre barn. Solveig er veldig glad for at hun ikke har hundeskrekk da hun på de få hundre meterne til bhg en dag talte 17 hunder i alle varianter som gikk løs. Noen virket litt aggressive i starten, men da jeg satte ned det norske turtempoet mitt til thaisluntring virker det som om de har godtatt meg.
Øyvind har kommet godt inn i jobben på Den Norske Skolen i Mukdahan. De leier 2 klasserom på St.Joseph, en stor thailandsk-katolsk skole med over 1600 elever. For tiden går det 6 norske barn ved skolen, en norsk lærer, gode snille Kari i tillegg til Øyvind og en thai lærer som heter Ann.
Dagene begynner tidligere i Thailand, men thaiene har vært oppe lenge når vi står opp. Med kamphanefarm som nærmeste nabo har vi en del ekstra vekkerklokker! De er meget fornøyd med oss som naboer da kompostering av havregrøtrester, middagsrester mm. går over gjerdet til dem! Havregrøt har blitt slageren om morgenen, noe Solveig er veldig glad for. Det betyr litt mindre baking. Det er ikke få brød og rundstykker som har blitt bakt og spist på disse to månedene. Det er ikke bare å ta seg en tur på REMA og kjøpe brød så en viss planlegging skal til. Ungene følger skolebuss 0720 hver morgen, øyvind tar seg en luftetur til jobb på scooter som han har en drøm om å oppgradere til motorsykkel med tiden. Vi vil lage et eget blogginnlegg om skoledagen snart! Må bare skryte av det flotte arbeidet som er gjort av Kari i forkant for å integrere våre barn både med de norske og de thailandske elevene. Bjørnar har fått en god venn i sin thaiklasse og i helgen som var var vi sammen med han og familien til nasjonalpark og på restaurant. Med en god miks av thai og engelsk klarte vi å kommunisere på en fin måte.
Vi begynner så smått å kjenne på at det er "vårt" hus og trives bedre og bedre. Kan det ha noe å gjøre med at kaldetiden nærmer seg og temperaturen har sunket fra 34-35 til 25?
Vi har også blitt godt mottatt i kirka. Enn så lenge er det ikke så lett å forstå så masse, men det vil nok komme med tiden. Helene har vært med å danset med de andre ungene/jentene i kirka allerede. Stolte foreldre som tilskuere.
Solveig ble oppfordret av misjonær Espen til å ha barneandakten i kirka for 14 dager siden. Med god tolketjeneste av Maria fikk jeg fortalt en tidsaktuell thaivariant av den bamhjertige sameritan, med store illustrasjoner. Enn så lenge er hun egentlig språkstudent, men etterhvert skal hun inn under NMS program Diakoni og Bistand.
Mange ting er annerledes i Thailand, men vi finner våre løsninger som gjør at vi trives og har det bra. Tilogmed Solveig har kastet seg på venstrekjøring og Ingeborg spiser stekte gresshopper i barnehagen. Ungene må gå med skoleuniform hver dag og en stekt ris til lunsj koster 4-5 kroner. Det blir tidlig mørkt om kveldene hele året og det er ingen grenser for hvor mange mennesker du kan få inn i en tuk-tuk eller på en moped.
Sabaay - fordi vi har mange ting å glede oss over. Både opplevelsene vi får og fordi vi faktisk er rikt velsignet og har det så godt i forhold til mange andre. For de menneskene vi har fått blitt kjent med så langt i Thailand og for de som er i Norge, savner og tenker på oss, men som er glad for at vi har det fint der vi er...




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar